Gazpacho
Tak jsem tu s prvním receptem, zkuste, komentujte, kritizujte :)
Máme léto, venku vedro a asi nikdo nemá chuť na teplou polévku. Ale, jak se říká, polévka je grunt :D. Tak co s tím? Odpověď je jednoduchá GAZPACHO.
Co to je? Je to španělská studená zeleninová polévka. Každý ji dělá jinak, tak vám představím svůj recept.
Tak se pustíme do vaření.
Co budeme potřebovat:
Stolní mixér(dá se nahradit tyčovým, ale budete s tím mít zbytečně moc práce )
Asi kilo rajčat
Půlka velké cibule(nebo celá menší)
Velká červená paprika
Asi 3/4 okurky hadovky
Asi 50-100ml smetany
3-6 stroužků česneku
Olivový olej
Sůl(lepší mořská)
Pepř
Čerstvá petrželka
Čerstvá bazalka
Asi 50g parmazánu
Vinný ocet
Máslo
3 rohlíky, nebo kus jiného pečiva
Postup:
Naprosto jednoduché :) Rajčata napařte v horké vodě a pak je prolijte studenou vodou, oloupejte slupku, nakrájejte a zbavte jadérek. Zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky a naházejte do mixéru k rajčatům. Rohlíky namočte do vody a přidejte k zelenině. Přidejte cibuli a česnek. Rozemelte. Když to bude už kašička, přilijte smetanu a trochu oliváče (asi 2 lžíce). Zase promixujte a nakapte pár kapek vinného octa. Přihoďte parmazán a kousek másla. Zase trošku promixujte a přidejte bylinky a sůl s pepřem. Nechte propracovat mixérem, ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí nebo pepřem.
Máte hotovo, teď už jen nechte polévku aspoň 10min odpočívat v lednici a můžeme servírovat :))
Servírování
Polévku naservírujeme do hlubokého talíře, nebo misky. Pokapte olivovým olejem, dozdobte kouskem petrželky. Podávejte s rozpečeným, nebo čerstvým pečivem :)
Omlouvám se za špatnou kvalitu fotky, foceno starším telefonem :D
Přeji dobrou chuť
Tak to zkuste, komentujte, kritizujte
Mějte se a brzy s dalším receptem ;)
Byla naprosto výborná! :)
OdpovědětVymazat:)
VymazatUrčitě vyzkouším. Miluji klasickou rajčatovou a tak tahle studená varianta mi bude určitě chutnat a v létě se bude hodit :)
OdpovědětVymazatJust be yourself by Petra
Určitě zkus :) na léto úplně ideální. Pak dej vědět jak chutnala ;)
Vymazat